دكتر عبدالرضا شيخ الاسلامي وزير محترم تعاون، كار و رفاه اجتماعي در يكصدمين اجلاس كنفرانس بينالمللي كار كه در خرداد ماه 1390 در ژنو برگزار شد سخناني ايراد كرد كه متن فارسي و انگليسي آن روز چهارشنبه 23 شهريور در اختيار شبكه اطلاعرساني كارفرمايان ايران [شاكا] قرار گرفت. ضمن تشكر از كاركنان محترم روبط عمومي آن وزارتخانه، متن سخنراني دكتر شيخالاسلامي در ادامه تقديم ميشود:
جناب آقاي رئيس، وزراي محترم، نمايندگان محترم كارگري و كارفرمايي
ابتداء مايلم موفقيت آقاي سوماويا مديركل محترم سازمان بينالمللي كار را به خاطر برگزاري شايسته يكصدمين اجلاس كنفرانس بينالمللي كار تبريك گفته و اميدوار باشم شاهد ايفاي نقش مؤثر و متفاوتي از اين سازمان در جهت تحقق آرمانهاي انساني باشيم.
جهان امروز شاهد طرح پرسشهاي نو و مسائل چند وجهي در حوزههاي مختلف بوده و نهادهاي مدني و مجامع بينالمللي و دولتها را ناگزير از ورود متعهدانه به اين موضوعات كرده است. موضوعاتي چون عدالت اجتماعي، عدم تبعيض در اشتغال و جهانيسازي منصفانه در عصر كنوني تعاريف متفاوتي يافته است.
انحصارگرايي در عرصه اقتصاد جهاني و به ويژه تكنولوژي و اصالت بخشيدن به تحصيل سود بيشتر به بهاي كاستن از حمايتهاي اجتماعي موجب تهديد امنيت شغلي در بسياري از كشورها شده و به تعميق فقر و ناپايداري اقتصادي و تزلزل در بازارهاي منطقهاي انجاميده است. استمرار چنين وضعيتي موجب تضعيف اقتصاد بسياري از كشورهاي در حال توسعه و كاهش بهرهوري و تعطيلي بنگاههاي توليدي و مالاً بيكاري گسترده شده است.
در چنين شرايطي ورود سازمان بينالمللي كار، زمينه ساز توافقات نهادي سه جانبه در افق بينالمللي شده و موجب ايجاد چارچوبي براي مديريت فراگير تأمين اجتماعي ميشود. شايد بتوان يكصدمين اجلاس بينالمللي كار را نقطه آغازي براي تحقق عدالت اجتماعي و رسميت بخشيدن به ملاكها و معيارهاي منصفانه در اين عرصه دانست.
حضار محترم
در جمهوري اسلامي ايران كه با شعار تحقق عدالت اجتماعي و رفع تبعيض و محروميت و ارتقاء كرامت انساني و زدودن شكاف طبقاتي و تضمين زندگي شايسته براي تمام احاد جامعه استقرار يافت، ايجاد فرصتهاي اشتغال پايدار و گسترش حمايتهاي اجتماعي همواره در اولويت اقدامات اجرايي بوده است. تضمين آموزش رايگان براي تمامي كودكان، در كنار تأمين فرصتهاي برابر آموزشي در عرصههاي مختلف فني و حرفهاي و آموزش عالي از زمره اقدمات نهادي و زيرساختي دولت در راستاي ايجاد فرصتهاي اشتغال برابر براي تمامي آحاد ملت بوده است. تأسيس سازمان ملي مهارت با هدف توانمندسازي نيروي انساني و استقرار نظام صلاحيتهاي حرفهاي، حمايتهاي گسترده مالي و اعتباري از بنگاههاي اقتصادي كوچك و متوسط، برنامهريزي براي توسعه مشاغل خانگي و دوركاري، توسعه نظاممند اشتغال روستايي، تهيه سند جامع توسعه اشتغال و بسياري موارد ديگر، تنها بخشي از برنامههاي گسترده ج.ا.ايران براي توسعه اشتغال است.
جمهوري اسلامي ايران همچنين با توسعه چتر حمايتهاي اجتماعي خود به اقشار كم درآمدتر جامعه از طريق اجراي قانون هدفمندسازي يارانهها و عوايد ناشي از آن گام مهم و ارشمندي در راستاي توسعه عدالت اجتماعي برداشته است.
مواردي چون بهرهمندي كارگران فصلي و قراردادي و روستائيان و زنان سرپرست خانوار از مسكن ارزان قيمت، واگذاري سهام عدالت، اعطاي كارت خريد اعتباري، توسعه مراكز رفاهي و ورزشي، طرح پوشش بيمه تكميلي كارگرانو توسعهي خانههاي بهداشت كارگري در سراسر كشور از ساير اقدامات مؤثر در جهت تحقق آرمانهاي انقلاب اسلامي ايران و بسط عدالت اجتاعي در ايران است.
در كنار همه اين اقدامات و برنامهها، ملت و دولت بزرگ ايران هرگز خاطره اعمال نفوذ غيرانسان و ظالمانه قدرتهاي سلطه طلب، خودخواه و مستكبر را در اعمال و تشديد طيف گستردهاي از تحريمهاي پيچيده كه به منظور كند كردن سرعت رشد علمي و اقتصادي ايران بر آنها تحميل شده است، از ياد نخواهند برد. البته مانند همه سالهاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي با عزم و تلاش جدي و عالمانه و با استعانت از ذات اقدس الهي مسير پيشرفت و تعالي را به رغم همه دشمنان و بدخواهان با صلابت و قدرت ادامه داده و قلههاي فتح و ظفر را يكي پس از ديگري طي خواهد نمود.
آقاي رئيس، خانمها و آقايان،
در شرايط كنوني حاكم بر جهان و عليالخصوص سياستها و اقدامات تبعيضآميز و ضد بشري اشغالگران عليه ملت مظلوم و مقاوم فلسطين كه موضوع جنايتهاي غيربشري آن در خلال سالهاي گذشته مستمراً در دستوكار كنفرانس سازمان بوده است، اعتبار اخلاقي و مشروعيت قانوني سازمان بينالمللي كار در حمايت از جنبشهاي عدالتخواهانهي ملتهاي مظلوم، در معرض امتحان جدي قرار گرفته است. جهان در انتظار ابتكار و تصميمات عدالت خواهانه يكصدمين اجلاس بينالمللي كار در اين خصوص خواهد بود و اميدواريم سازمان با اتحاد سياستهاي جامع از اين امتحان تاريخي سربلند بيرون آيد.
متشكرم.