سرمقالهي بيست و هفتمين شمارهي «خميرمايه ايران» نشريه سنديكاي توليدكنندگان خميرمايه ايران ويژه آبان ماه 1387 با عنوان «جوش شيرين همچنان ميتازد» با استناد به شواهد قابل اتكاء نشان داده است كه برخي از مسؤلان دولت جمهوري اسلامي ايران در زمينه كاهش مصرف جوش شيرين نيز آمار سازي كردهاند. اينكه شهروندان به اين گونه از اظهارهاي مسؤلان دولت هم بياعتماد شوند، در نوع خود فاحعهاي است كه در ميان سيلاب فجايعي از اين دست فقط اسباب خنده ميشود. خندهاي كه نشان ميدهد كار از گريه خيلي گذشته است. با هم اين سرمقاله را بخوانيم. . .
در چند سال اخير مسؤلان محترم وزارت بهداشت در مصاحبههاي متعدد با رسانههاي كشور از پيشرفت مطلوب طرح حذف جوش شيرين از نان كشور خبر دادهاند و حذف جوش شيرين از نان در سطح كشور را بيش از رقم قابل توجه 85 درصد اعلام كردهاند. در اين ميان اعلام شده به غير از تهران كه كمترين ميزان حذف اين ماده شيميايي صنعتي را با حدود 50 درصد به خود اختصاص داده، در بسياري از شهرهاي كشور استفاده از جوش شيرين به طور كامل حذف شده است.
اما با نگاهي به آمار توليد خميرمايه در كشور نتايج ديگري در اين خصوص حاصل ميشود و تفاوت فاحشي با آمار رسمي اعلام شده به دست ميآيد. بر اين اساس از مسؤلان محترم انتظار ميرود چگونگي به دست آمدن چنين آمار بالايي در خصوص حذف جوش شيرين را اعلام نمايند تا شبههاي به وجود آمده در خصوص تناقض آمار رسمي اعلام شده با آن چه بر اساس ميران توليد خميرمايه محاسبه ميشود، مرتفع گردد.
همان طور كه ميدانيد جوش شيرين به صورت ممنوع و غيرقانوني به جاي خميرمايه در توليد نان مورد استفاده قرار ميگيرد و هيچ ماده ديگري در جهت عمل آوردن خمير نان-چه مجاز و بهداشتي، و چه ممنوع و غيربهداشتي- به جز خمير ترش كه در مقياس بسيار پائين در نانهايي كه در خانههاي روستايي پخت ميشوند يا برخي سنگكيهاي سنتي، وجود ندارد. بنا بر اين اگر جوش شيرين از 85 درصد نان كشور حذف شده باشد، به اين معناست كه در اين 85 درصد بايد از خميرمايه استفاده شده باشد.
با محاسبات صورت گرفته و با در نظر گرفتن بافت فعلي نانواييهاي كشور يعني 94 درصد سنتي و 6 درصد نانوان صنعتي، ميزان خميرمايه مورد نياز براي كل نان كشور حدود 41 هزار تن برآورد شده است. حال اگر در 85 درصد اين نان از خميرمايه استفاده شود به اين معني خواهد بود كه در حال حاضر 35 هزار تن خميرمايه در سال در نان كشور مصرف ميشود! در حالي كه با نگاهي اجمالي به آمار توليد خميرمايه در كشور و مطابق آخرين آمار، توليد خميرمايه در حال حاضر تنها 19 هزار تن بوده كه از اين ميزان 7500 تن طبق آمار گمرك كشور صادر شده است. بدون در نظر گرفتن بخشي از اين كالا كه در صنايع تدوليد كيك، بيسكويت و شيريني مورد استفاده قرار ميگيرد، در خوشبينانهترين حالت ممكن است 11500 تن خميرمايه در سال در نان كشور مورد استفاده قرار گرفته باشد. يعني فقط كمي بيش از 25 درصد نياز سالانه كشور!
حال با مقايصه 2 رقم فوق، يعني 25 درصد اعلام شده توسط توليدكنندگان و 85 درصد اعلام شده توسط ناظران وزارت بهداشت به تافوتي چشمگير و 60 درصدي ميرسيم كه نميتوان به سادگي چشمپوشي كرد.
سنديكهاي توليدكنندگان خميرمايه كشور ضمن ابراز سپاسگذاري از پيگيريها و تلاشهاي مسؤلان محترم در خصوص حذف جوش شيرين از نان و مثبت ارزيابي نمودن تدوام هشدارها كه موجب جا افتادن قضيه ممنوعيت جوش شيرين خواهد بود، از مسؤلان محترم كه اخيراً به كرات آمار و اطلاعات در خصوص پيشرفت حذف جوش شيرين اعلام كردهاند تقاضا مينمايد با توجه به حساسيت مسأله و دخيل بودن آن در امر سلامت مردم و غذاي اصلي كشور و جهت روشن شدن دليل چنين تفاوت آماري، چگونگي محاسبهها و دلايل خود را در مورد آمارهاي اعلام شده بيان دارند.
در پايان توليدكنندگان خميرمايه كشور بار ديگر آمادگي خود را جهت تأمين كامل خميرمايه مورد نياز مملكت و هرگونه كمك، تعامل و همفكري در جهت حذف جوش شيرين- اين عامل مهم و خاموش بسياري از بيماريهاي متابوليك و سوءتغذيه كشور اعلام ميدارد.